14 min read

Some ideas I presented in the past

Συγχρόνους δρόμους στη παραμελημένη επαρχία Λευκωσίας

Απαιτούμε από το κράτος το μόνο έργο που δεν μπορεί να γίνει με ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Απαιτούμε συγχρόνους τετραπλούς δρόμους από τη Νήσου μέχρι τη Φλάσου, από τον Αστρομερίτη μέχρι την Ευρήχου και από την Λευκωσία μέχρι το Παλαιχώρι.

Οι δρόμοι αυτοί θα μας επιτρέπουν να μείνουμε στα χωριά μας και να έχουμε εύκολη πρόσβαση προς τις διάφορες υπηρεσίες που προσφέρει μία πόλη, όπως τα νοσοκομεία και τα πανεπιστήμια, και να κινούμαστε με ασφάλεια.

Πέραν όμως από την ασφαλή κυκλοφορία, ιδιαίτερα ο δρόμος από τη Νήσου στη Φλάσου, θα είναι και αμυντικό έργο, γιατί ο ανθώνας που χωρίζει τις δυο κατευθύνσεις είναι και αντιαρματικό έργο.

Αλλαγές στο ΕΕΕ (Εγγυημένο Ελάχιστο Εισόδημα)

Να συνεχιστεί το Εγγυημένο Ενιαίο εισόδημα αλλά οι αποδέκτες του να παρακολουθούν μαθήματα για τουλάχιστο 30 ώρες την εβδομάδα.

Βασικά, οι ποιο αδύνατοι του συστήματος πρέπει να έχουν την μεγαλύτερη σωστή βοήθεια για να γίνουν καλύτεροι «στρατιώτες» στο «πόλεμο» της οικονομίας ιδιαίτερα κάτω από τις απειλές της παγκοσμιοποίησης.

Σωστές λύσεις για ανέργους

Η πραγματική ανεργία στη Κύπρο, πριν το κορωνοϊό ήταν γύρω στους 20,000. Τώρα κυμαίνεται γύρω στις 33,000. Θεωρώ όμως ότι η πανδημία θα γίνει διαχειρίσιμη διεθνώς πριν την αρχή του καλοκαιριού, οπότε οι λύσεις που ψάχνουμε είναι για τις 20,000.

Είναι εντυπωσιακό να μιλάμε για «ξένες επενδύσεις», αλλά θεωρώ ότι είναι πιο αποδοτικό να θέσουμε στόχο την δημιουργία 1000 μικρών εταιρειών με 4 άτομα μέσων ορό η κάθε μια.

Οι άνεργοι βασικά δεν πρέπει απλά να παίρνουν απεργιακό επίδομα και να μένουν σπίτι τους αλλά να εκπαιδεύονται συνέχεια σε διάφορα θέματα, ιδιαίτερα σε θέματα επιχειρηματικότητας. Με από αυτήν την εκπαίδευση οι άνεργοι θα μπορέσουν να βρουν συμβατούς συνεργάτες (ιδιαίτερα άλλους ανέργους) και να φτιάξουν κάτι δικό τους. Το κράτος θα μπορούσε να βοηθήσει με ένα μικρό χρηματικό ποσό (γύρω στις δέκα χιλιάδες) όσους συμπληρώσουν 400 ώρες εκπαίδευσης ως άνεργοι. Βασικά, οποίος δεν καταφέρει να βρει δουλειά μετά από μια μακρόχρονη συνεχή εκπαίδευση, να του δοθεί μια ευκαιρία να φτιάξει κάτι δικό του.

Βασικά, αυτές οι 20,000 άνεργοι είναι μια στρατιά στο αγώνα της δυνατής οικονομίας σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία, και αντί να «ατροφούν» στο σπίτι, πρέπει να «γυμνάζονται» κάθε μέρα στα σωστά «γυμναστήρια».

Απαιτούμε βιοτεχνικές περιοχές στα χωριά μας

Τα πλείστα χωριά της επαρχίας δεν έχουν επίσημες βιοτεχνικές περιοχές. Ένας κάτοικος του χωριού που θέλει να φτιάξει μια μικρή βιοτεχνία αναγκάζεται να πάει σε μακρινές πανάκριβες βιοτεχνικές περιοχές ή να μην κάνει τίποτα ή να παρανομεί με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κάνει αιτήσεις για Ευρωπαϊκά προγράμματα, κλπ.

Η ποιο απλή λύση είναι παλιά εγκαταλελειμμένα χοιροστάσια (όπως στη Ορούντα) να γίνουν μια διασκορπισμένη βιοτεχνική περιοχή) κάτι που χρειάζεται μόνο μίαν απόφαση του Υπουργικού, και δεν κοστίζει τίποτα στο κράτος.

Με αυτό το τρόπο αποφεύγουμε την επαναλειτουργία των χοιροστασίων για να μην υποβαθμιστεί η ποιότητα ζωής των λίγων κάτοικων που έχουν παραμένει στα χωριά μας, και οι ιδιόκτητές των χοιροστασίων αποχτούν ευκαιρίες για εισόδημα, καλύτερες από ότι είχαν πριν.

Αυτό λύνει επίσης το πρόβλημα για αποθήκες σανού, αν θα παράγουμε παραπάνω γάλα, για να έχουμε παραπάνω χαλλούμι, για εξαγωγές.

Αστικός αναδασμός

Όπως το κράτος κάνει γεωργικό αναδασμό, όπου κάθε χωράφι έχει δικό του εγγεγραμμένο δρόμο, πρέπει να γίνεται και αστικός αναδασμός, και όχι απλά μια μεγάλη περιοχή να ανακηρύττεται ως «οικιστική» αλλά να χρειάζεται ο κάθε ιδιώτης να πάρει υπογραφές από άλλους, να σχεδιάζει δρόμους ή να έχει εκπλήξεις από την πολεοδομία η οποία έχει χαραγμένους πιθανούς δρόμους αλλά δεν τους δηλώνει δημόσια. Ο κάθε ιδιοκτήτης να πληρώνει το μερίδιο του για τα έξοδα (και αν δεν του αρέσει, το χωράφι του να μένει εκτός οικιστικής).

Εμπορικό αεροπλάνο προς ηπειρωτική Ευρώπη

Η γεωργία είναι η ραχοκοκαλιά του τόπου μας. Η γεωργία μας προσφέρει τροφική ανεξαρτησία και εισοδήματα αλλά κινδυνεύει να χαθεί αν δεν γίνει οικονομικά βιώσιμη. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε την αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου δεν υπάρχει συναλλαγματικός κίνδυνος, αλλά επειδή είμαστε νησί και μακριά από τις μεγάλες αγορές, χρειαζόμαστε τουλάχιστο ένα εμπορικό αεροπλάνο να πηγαίνει κάθε μέρα και σε κάποια άλλη μεγαλούπολη της ηπειρωτικής Ευρώπης.

Αυτό πρέπει να γίνει με ιδιωτικές πρωτοβουλίες ή με κάποια μέθοδο όπου το κράτος είναι συνεταίρος αλλά με κάτω από το 40%. Πάντως, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι εναντίον να υπάρχουν κρατικές επιχορηγήσεις για τέτοια θέματα, όπως ανάφεραν στο Directive 2009/28/EC “that Cyprus and Malta, due to their insular and peripheral character, rely on aviation as a mode of transport, which is essential for their citizens and their economy”.

Επιχορηγησεις για μηχανηματα εσκαφης και περισυλλογης πατατων

Υπαρχει πλεον η τεχνολογια με μηχανηματα που αφαιρουν και περισυλλεγουν πατατες (απο το εδαφος απευθειας σε φορτηγο αυτοκινητο). Οι υοιθετηση τετοιας τεχνολογιας θα κανει τους πατατοπαραγωγους κερδοφορους χωρις τα κοινωνικα προβληματα που διημηυργει η χρηση ξενων εργατων.

Η καθε περιοχη χρειαζεται μονο μερικα τετοια μηχανηματα επειδη δουλεουν πολυ γρηγορα.

Νόθευση στο χαλλούμι

Δεν γίνεται να εξάγουμε πολύ παραπάνω χαλούμι από ότι δικαιολογεί η τοπική παραγωγή γάλακτος. Το κράτος πρέπει να επέμβει γιατί είναι θέμα χρόνου να μαυροπινακιστούμε από την μεγάλες ξένες εταιρείες. Ακούμε για χαλλούμια με εισαγομένη σκόνη γάλακτος, ακούμε ιστορίες για τεράστιες ποσότητες νησιαστού (αλεύρι από ρύζι) σε χώρους γαλακτοκομείων κλπ. Αυτό πρέπει να ελέγχθει και να παταχθεί (για το μακροχρόνιο καλό όλων των γαλακτοκόμων), αν πράγματι αληθεύει.

Βασικά το "Made in Cyprus" είναι κοινή περιουσία όλων μας και πρέπει να προφυλαχθεί.

Λαϊκή αγορά μέσω Διαδικτύου (σε μία ημέρα)

Με ελάχιστες αλλαγές μικρού κόστους, μπορεί το λογισμικό του ΚΟΑΠ (οπου ειναι εγγεγραμεννοι ολοι οι γεωργοι), να χρησιμοποιηθεί και ως ένας διαδικτυακός χώρος όπου οι γεωργοί ανακοινώνουν ότι έχουν κάτι να πουλήσουν, σε οποιοδήποτε ενδιαφέρεται, δηλαδή να δημιουργηθεί μια διαδικτυακή λαϊκή αγορά.

Για παράδειγμα, θέλω να αγοράσω Κυπριακά αμύγδαλα αλλά δεν ξέρω ποιος έχει να πουλήσει.

Στο σύστημα του ΚΟΑΠ ήδη υπάρχει το πεδίο «Επιπρόσθετες πληροφορίες» που φαίνεται να δέχεται μέχρι 160 χαρακτήρες. Αν δεν υπάρχει άμεση δυνατότητα να προσθέτουν νέα πεδία, αυτό το πεδίο, μπορεί να είναι αρκετό προς το παρόν. Το λογισμικό μπορεί απλούστατα να δημιουργεί ένα κατάλογο κάθε μέρα με τις πληροφορίες σε αυτό το πεδίο και να τις δημοσιεύει με το τηλέφωνο του γεωργού ή το τηλέφωνο κάποιας υπηρεσίας που μετά από μερικές ερωτήσεις να παραχωρεί το τηλέφωνο του γεωργού στον ενδιαφερόμενο απλούστατα για να μην μπορεί κάποιος να μαζέψει όλα τα τηλέφωνα και να ενοχλεί τους γεωργούς για άλλους λόγους.

Εξ ορισμού, ο ΚΟΑΠ μπορεί να ελέγχει ότι ο παράγωγος προσφέρει προς πώληση προϊόντα και ποσότητες τις οποίες έχει ήδη αναφέρει στη δήλωση του, ώστε να μην μπορεί, για παράδειγμα, ένα πατατοπαραγωγός να πουλά καρυδιά από την Χιλή ως Κυπριακά. Αυτό όμως είναι κάτι για μεταγενέστερο στάδιο.

Παγοδρόμιο στο Τρόοδος

Παγοδρόμιο από ιδιώτες για ice-skating κάπου στο Τρόοδος – για χειμερινό εσωτερικό τουρισμό.

Χρειάζεται χώρος επίπεδος, όπου δημιουργείται μια τεχνική λίμνη βάθους 15 εκατοστών, η οποία όμως έχει σωλήνες κατάψυξης που είναι ενωμένοι με ψυκτικό μηχάνημα.

Η τεχνολογία είναι απλή και ευτυχώς έχουμε πολλούς μηχανολόγους με εμπειρία σε τέτοιου είδους μηχανήματα (τα λεγόμενα chillers), λόγω της χρήσεως τους σε ξενοδοχεία για κλιματισμό και παρόμοια.

Δηλαδή δημιουργούμε μια πραγματική "παραμυθούπολη" μέσα στο δάσος, για να την χαίρονται όλοι γύρω στην περίοδο των Χριστουγέννων.

Δημιουργία Μουσείου Επιστήμης

Όλοι συμφωνούμε ότι η εκπαίδευση είναι το μέλλον οποιουδήποτε τόπου, και ότι όσον ποιο ενδιαφέρων είναι η εκπαίδευση τόσο παραπάνω έχουν όρεξη οι μαθητές να μάθουν. Σε αυτά τα πλαίσια όλες οι αναπτυγμένες χώρες έχουν Μουσεία Επιστήμης, όπου οι μαθητές επισκέπτονται και γνωρίζουν ένα άλλο κόσμο από κοντά.

Για να έχουν εύκολη πρόσβαση όλοι οι μαθητές της Κύπρου, καλό θα είναι αυτό το μουσείο να είναι κάπου στο κέντρο της Κύπρου, ίσως στο Δάλι ή την Νήσου, και κάπου που να μπορούν να διατεθούν τουλάχιστο 20 στρέμματα γης, για κτίρια και χώρους στάθμευσης.

Παραπιπτόντως, αυτή είναι η διαφορά της πλούσιας οικογένειας από τους υπολοίπους. Οι πλούσιοι μπορούν και δίνουν εμπειρίες στα παιδιά τους, και με τις εμπειρίες αυτές τα παιδιά τους «κτίζουν» το μέλλον τους. Το κράτος έχει υποχρέωση να μειώσει αυτό το προβάδισμα με να «υψώσει» αυτούς που είναι «χαμηλά» (και όχι να χαμηλώνει αυτούς που είναι «ψηλά»).

Σύγχρονα Δικαστήρια

Μιλούμε συνέχεια για «ξένες επενδύσεις» και απορούμε γιατί δεν έρχονται, ασχέτως ότι έχουμε το πιο χαμηλό φορολογικό παράγοντα στη Ευρωπαϊκή Ένωση. Απλούστατα, οι «ξένοι επενδυτές» ή οι Κύπριοι του εξωτερικού, ανακαλύπτουν ότι τα δικαστήρια παίρνουν τουλάχιστο δέκα ολόκληρα χρόνια να εκδικάσουν υποθέσεις, αρά είναι σαν να μην υπάρχει δικαιοσύνη.

Αρά χρειάζεται να εκσυγχρονίσουμε τα δικαστήρια μας.

Πρώτα από όλα, πρέπει να ηχογραφούνται οι δίκες και να γίνεται μετά η απομαγνητογράφηση, με έξοδα αυτού που θα κάνει έφεση (αν θα συνεχίσει η δική μέσω εφετείου), ακριβώς όπως γίνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και 20 χρόνια.

Μετά πρέπει όλα να γίνουν ψηφιακά.

Ο λόγος που ακόμα δεν έχει γίνει αυτό είναι διότι σε μερικούς αρέσει να μπορούν να «παίζουν» με τους φακέλους, να αλλάζουν σειρά, να «χάνονται» χαρτιά, φάκελοί, κλπ. Δηλαδή, υπάρχει διαφθορά στα δικαστήρια, πριν καν να ξεκινήσει μια δική.

Όμως αυτή η ψηφιακή βελτίωση δεν πρέπει να κοστίσει εκατομμύρια και εκατομμύρια στο κράτος. Είμαστε πλέον στο 2021 και υπάρχουν πολλές ώριμες τεχνολογίες που δεν κοστίζουν κάτι τρομερό.

Ισσοροπίες στο κρατικό μισθολόγιο

Βασικά, η οικονομία μας είναι μισή σοσιαλιστική και μισή καπιταλιστική. Ένα μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού της Κύπρου εργάζεται για το κράτος, ενώ οι υπόλοιποι είναι στο ιδιωτικό τομέα.

Είναι επίσης γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στο ιδιωτικό τομέα έχουν πολύ χαμηλότερες αμοιβές. Τα δυο αυτά κομμάτια της οικονομίας μας πρέπει να γίνουν ποιο συμβατά μεταξύ τους, και σε βάθος χρόνου να είναι στο ίδιο σεβαστό και αξιοπρεπές επίπεδο.

Κατά την δική μου γνώμη, η ΑΤΑ (Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή – και όχι «Αυτόματη Τιμαριθμική Αύξηση») κάνει ζημιά σε όλους. Λόγω του μεγάλου μεγέθους των εργαζομένων στο Δημόσιο, η κάθε αύξηση (γιατί πάντα είναι αύξηση και ποτέ συρρίκνωση), φέρνει πληθωρισμό, που μετά πυροδοτεί την επόμενη αύξηση και πάμε για «φαύλο κύκλο».

Ο πληθωρισμός κάνει ζημιά σε όλους, γιατί απλούστατα όλα κοστίζουν παραπάνω συν ότι δεν μας επιτρέπει να είμαστε ανταγωνίσιμοι σε θέματα εξαγωγών, τουρισμού, κλπ.

Το αποτέλεσμα είναι όλοι μας να δανειζόμαστε παραπάνω ποσά για να αγοράσουμε ένα διαμέρισμα ή σπίτι και να είμαστε όλοι υπερχρεωμένοι στις τράπεζες.

Με άλλα λόγια, αυτό δεν είναι πραγματική ή σωστή ανάπτυξη οικονομίας.

Προσωπικά είμαι υπέρ του να καταργηθεί η ΑΤΑ. Οι οποιεσδήποτε αυξήσεις πρεπει να είναι συνδεδεμένες με την παραγωγικότατα, τους μισθους του ιδιωτικου τομεα, και της πραγματικής ανάπτυξης της οικονομίας.

(Επίσης μην ξεχνάτε ότι είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που ακόμα έχουμε την ΑΤΑ!)

Εκσυγχρόνιση Δημοσίας Υπηρεσίας

Όπως είναι οργανωμένη η Δημοσία Υπηρεσία, είναι ένα κλειστό σύστημα. Δηλαδή, είναι δύσκολο να υιοθετηθούν νέες ιδέες και νέες νοοτροπίες.

Για παράδειγμα, ένα κοριτσάκι 12 χρονών τελειώνει το Δημοτικό, πάει Γυμνάσιο, μετά πάει στη Παιδαγωγική Ακαδημία, και μετά διορίζεται δασκάλα στο Δημοτικό, όπου διδάσκει την ίδια ύλη με το ίδιο τρόπο. Αν πιστεύουμε ότι έχουμε το τελειότερο σύστημα (που δεν χρειάζεται αλλαγές) τότε είμαστε σε πολύ καλή θέση. Αν όμως χρειάζονται αλλαγές και νέες ιδέες, δεν έχουμε τρόπο να τις εισάγουμε στο σύστημα.

Παρόμοια, ο επόμενος διευθυντής υπουργείου θα είναι ένας από τους 4 υποδιευθυντές που ξεκίνησαν μαζί την καριέρα τους στο υπουργείο πριν 30 χρόνια. Δηλαδή, δεν υπάρχει τρόπος να μπουν νέες ιδέες στο σύστημα. Δεν υπάρχει δηλαδή κάποιος Κύπριος εντός ή εκτός Κύπρου (που ας ανήκει στο κόμμα του Προέδρου και χαίρει της εμπιστοσύνης του) που να έχει τα προσόντα να αναλάβει το υπουργείο για τα επόμενα πέντε ή δέκα χρόνια; Γιατί να είναι περιορισμένες οι επιλογές του Προέδρου;

Με άλλα λόγια, χρειάζεται τρόπος να εκσυγχρονιστεί η δημόσια υπηρεσία.

Ιστοσελίδα στα πρότυπα του diavgeia.gov.gr

Το Ελληνικό δημόσιο, δημοσιεύει διαδικτυακά (στη σελίδα https://diavgeia.gov.gr/ ) « όλες οι αποφάσεις πράξεων των κυβερνητικών και διοικητικών οργάνων, λαμβάνοντας ειδική μέριμνα για τις πράξεις που αφορούν στην εθνική άμυνα και τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.». Οφείλει το Κυπριακό κράτος να κάνει το ίδιο.

Επισης να ακολουθηθούν οι οδηγίες του OECD για καταπολέμηση της διαφθοράς και το άτομο που το ανάφερε (whistleblower) να δικαιούται 10% από όσα λεφτά πάρει πίσω το κράτος.

https://www.oecd.org/corruption/anti-bribery

Δημιουργία ιδιωτικού «γενικού ελεγκτή»

Δημιουργία μη κερδοσκοπικού οργανισμού που να δέχεται δωρεές από πολίτες και να δρα ως forensic accountants. Δηλαδή, ιδιώτες λογιστές που ο μόνος τους σκοπός, να είναι μέσα από δημόσιες πληροφορίες, να «ακολουθούν» τα έξοδα του κράτους και να παρουσιάζουν τυχών υποψίες για κατάχρηση στους δωρητές του οργανισμού.

Μη-κομματική Επιτροπή Σοφών

Έχει αποδειχθεί ξανά και ξανά ότι κανένας στη Κύπρο «δεν προσέχει το μαγαζί». Ο κάθε υπεύθυνος θεωρεί ότι κάποιος άλλος είναι υπεύθυνος ή ότι με να στείλει μια επιστολή, έχει τελείωση η δική του ευθηνή. Δεν γίνεται όλα να καταλήγουν στο Προέδρο της Δημοκρατίας ή το Γενικό Εισαγγελέα.

Βασικά χρειαζόμαστε μια μη-κυβερνητική επιτροπή σοφών (που δεν ανήκουν ή εκπροσωπούν κόμματα) και που βρίσκονται και συζητούν την «μεγάλη εικόνα» του που πάει η Κύπρος σε θέματα κοινωνίας, οικονομίας, άμυνας, αξιολόγησης κίνδυνων, διαχείρισης έργων, διαχείρισης κρίσεων και ότι άλλο νοιώθει η επιτροπή ότι πρέπει να συζητηθεί. Η επιτροπή πρέπει να είναι χαμηλών τόνων και να προωθεί τα συμπεράσματα της προς αρχηγούς κομμάτων, υπουργούς, Προέδρο Δημοκρατίας, κλπ.

Η επιτροπή αυτή πρέπει να ακολουθεί τους λεγομένους κανόνες του Chatham House, που βασικά λένε ότι ειπωθεί στη συζήτηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί αλλά χωρίς ποτέ να αναφερθεί ποιος το είπε. Το σκεπτικό είναι να βρίσκονται λύσεις σε προβλήματα, χωρίς πόλωση και άλλα εμπόδια για προσωπικούς, κομματικούς και άλλους λόγους.

Στρατιωτική θητεία με νόημα

Ιδιαίτερα τώρα που η θητεία είναι μόνο για ένα χρόνο, οι στρατιώτες πρέπει να έχουν μια πολύ πιο πολύπλευρη εκπαίδευση, και να εκπαιδεύονται σε αλλά θέματα (όπως πληροφορική, μαθηματικά, υγεία, οικονομικής διαχείρισης, κλπ.) σε κάτι που θα τους βοηθήσει στο υπόλοιπο της ζωής τους. Με άλλα λόγια, όπως δίνουν κάτι στο κράτος, να δίνει και το κράτος κάτι σε αυτούς.

Bonus για αστυνομία

Όλοι οι αστυνομικοί να λαμβάνουν ένα ποσό στο τέλος του χρόνου, εάν ο αριθμός νεκρών από οδικά δυστυχήματα είναι κατώτερος από αυτό του προηγουμένου έτους.

Έξυπνες αποδείξεις (Αυτόματο λαχείο αποδείξεων)

Πριν να τυπωθεί μια απόδειξη, μπορούν να στέλνονται όλες οι πληροφορίες στο φόρο (σε πραγματικό χρόνο) και να επιστρέφεται ένας αριθμός που θα συμπεριλαμβάνεται σε μορφή barcode.

Ο πελάτης τότε θα μπορεί μέσα από ένα απλό app να δηλώσει την απόδειξη στο κράτος και να μπει σε μια μικρή κλήρωση.

Με άλλα λόγια, γίνεται πολύ πιο δύσκολο για τους πλείστους εμπόρους και επαγγελματίες, να μην δηλώνουν όλα τα έσοδα τους και να κατακρατούν το ΦΠΑ που έχουν όμως χρεώσει.

Αυτό όχι μόνον θα αυξήσει κατά πολύ τα έσοδα του κράτους χωρίς αύξηση στη φορολογία αλλά, θα κάνει την αγορά ποιο υγιή, γιατί σήμερα ο έμπορας που δεν κλέβει είναι σε μειονεκτική θέση έναντι του ανταγωνιστή του που κλέβει.

Καινούργιο Αρχαιολογικό Μουσείο

Αντί καινούργιου κτιρίου για την βουλή, πρέπει τα λεφτά να πάνε να γίνει το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο στο χώρο του παλιού νοσοκομείου Λευκωσίας. Μιλούμε για ποιοτικό τουρισμό αλλά δεν έχουμε τόπο να δείξουμε το πολιτισμό μας.

Πολλές μικρές μαρίνες για απόκτηση νησιωτικού χαρακτήρα

Αντί τεράστιες (και πολύ εμπορικές) μαρίνες, να δημιουργηθούν πολλές μικρές μαρίνες (με ταβέρνες και παρόμοια).

Οι ξένοι περιμένουν τη εμπειρία των «Ελληνικών νησιών» αλλά δεν την βρίσκουν. Βασικά δεν έχουμε νησιωτικό χαρακτήρα.

Ενεργή συμμετοχή στη Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία

Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι κάτι που όλοι μας πρέπει να πάρουμε σοβαρά, και η Κύπρος ως μέλος την Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες και να μην βλέπει το θέμα γραφειοκρατικά.

Τα σχολεία μας, πέραν από «φυτώρια γνώσεις» να γίνουν και φυτώρια δένδρων, για ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας.

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Επιχορήγηση 7000 ευρώ άλλα για 100% ηλεκτρικά αυτοκίνητά που η αρχική τους τιμή είναι κάτω από 30,000 ευρώ (όπως έκανε η Ελλάδα τελευταία). Με αυτό το τρόπο δεν θα μπορούν οι εταιρείες απλώς να αυξάνουν τις τιμές λίγο πριν ανακοινωθεί η επιχορήγηση.

Αποκατάσταση παραδοσιακών κατοικιών

Άδειες παραδοσιακές κατοικίες σε χωριά μπορούν να μετατραπούν σε ξενοδοχεία με «διασκορπισμένα δωμάτια», με ιδιωτική και δημόσια συμμέτοχη.

Όχι άλλα malls

Τα malls καταστρέφουν τις μικρές επιχείρησης και αλλοιώνουν και το χαρακτήρα των πόλεων.

Έξυπνος Χειμερινός Τουρισμός

Η Κύπρος δεν πρέπει να κλείνει το χειμώνα. Όλα τα ξενοδοχεία πρέπει να μένουν ανοικτά, έστω εάν μερικώς επιχορηγεί το κράτος τους χαμηλόμισθους υπαλλήλους (αφού έτσι και αλλιώς το κράτος πληρώνει ανεργιακό επίδομα το χειμώνα και οι εργάτες μένουν σπίτι).

Τα ξενοδοχεία πρέπει να έχουν εξωτερικές πισίνες καλυμμένες με ένα ποιοτικό θερμοκήπιο (από αλουμίνιο και γυαλί), διότι έχουμε μπόλικο ήλιο και τον χειμώνα.

Τα ξενοδοχεία επίσης πρέπει να διαφημίζουν εντός του ξενοδοχείου όλο το καλοκαίρι «ελάτε για ένα μήνα το χειμώνα να σας ζεστάνουμε με την φιλοξενία μας, για 2,000 ευρώ το δωμάτιο, κλπ.». Αφού ήδη έχουν τον πελάτη, και ο πελάτης ξέρει το ξενοδοχείο, εύκολα μπορεί να πεισθεί να έρθει το χειμώνα για ένα άλλο είδος εμπειρίας (σεμινάρια, yoga, γυμναστική, ιατρικά τεστ, κλπ.). Μέχρι και εταιρίες μπορούν να στέλνουν ομάδες υπάλληλων τους για ένα μήνα να δουλεύουν μέσω ιντερνέτ από το ξενοδοχείο.

Βασικά, εάν δεν γίνει η αρχή να μένουν όλα τα ξενοδοχεία ανοικτά, το θεωρώ δύσκολο να γίνει η βελτίωση σταδιακά (γιατί οι λίγοι που θέλουν να έρθουν στη Κύπρο το χειμώνα, τα βρίσκουν όλα κλειστά και πάνε αλλού).

Πρέπει επίσης να γίνουν τα λεγόμενα «season extenders”. Για παράδειγμα, να οργανώνεται ένας Μαραθώνιος μέσα στο Νοέμβριο, στη Αγία Νάπα, και ένας άλλος τον Ιανουάριο στη Πάφο, κλπ.. Μπορεί επίσης να οργανώνονται φεστιβάλ μουσικής με νέους μουσικούς από όλο το κόσμο και αυτά τα φεστιβάλ να διαρκούν δυο εβδομάδες.

Με άλλα λόγια πρέπει να βάλουμε τον νου μας να δουλέψει και όχι να αφήνουμε τεράστιες υποδομές ανεκμετάλλευτες.

Κυπριακό Πρόβλημα

Πρώτα πρέπει να καταλάβουμε ότι το Κυπριακό πρόβλημα είναι δικό μας πρόβλημα και όχι κάποιου αλλού. Αντί να περιμένουμε το κάθε ξένο να μας φέρει κάποιο σχέδιο και μετά να το συζητούμε, πιστεύω ότι πρέπει εμείς να συγγράψουμε ένα απλό σχέδιο δυο σελίδων και να το δημοσιεύσουμε ζητώντας από φίλους και εχθρούς να μας πουν που στο σχέδιο αδικούμε τον Τουρκοκύπριο οικογενειάρχη.

Στη πραγματικότητα οι Τουρκοκύπριοι (αν και από δικό τους φταίξιμο) είναι υπό την κατοχή της Τουρκίας και δεν είναι σε θέση να μιλήσουν ελευθέρα, άρα οι οποιεσδήποτε συνομιλίες (όπως γίνονται σήμερα – σαν ένα σκληρό ανατολικό παζάρι) είναι για να περάσει η Τουρκία τα σχέδια της, που με ασάφειες, επεμβατικά δικαιώματα και άλλους μηχανισμούς, είναι να ελέγχει όλη την Κύπρο μέχρι να την ανεπίστρεπτη Τουρκοποίηση μας.

Και αν ακόμα έχετε την ψευδαίσθηση ότι οι ξένοι ενδιαφέρονται για το Κυπριακό, προσφέρω 20 ευρώ σε οποίον μου αποδείξει ότι υπάρχει έστω ένας ξένος που ασχολείται με το Κυπριακό ως την πλήρη (full-time) απασχόληση του.

Και μετά εντός Κύπρου, δεν υπάρχουν και πολλοί που έχουν το Κυπριακό ως την πλήρη και μόνη απασχόληση τους. Θέλω να πιστεύω ότι υπάρχουν τουλάχιστο δέκα άτομα που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία άλλα έχω τις αμφιβολίες μου.

Ιστορικό Εκθετήριο Εισβολής/Κατοχής

Πρέπει να γίνει ένας μεγάλος, ιερός και σοβαρός χώρος όπου να παρουσιάζεται το ιστορικό της εισβολής και κατοχής, με μεγάλες φωτογραφίες και τηλεοπτικό υλικό, που να μπορεί να ξεναγηθεί ένας ξένος που τώρα ακούει για το Κυπριακό ή ένας Κύπριος νεαρός που ποτέ δεν απεικόνισε την πραγματική κατάσταση (και ξέρω πολλούς τέτοιους).

Επίσης εκεί πρέπει να μαζευτούν και να φυλακτούν μαρτυρίες από όσους έζησαν την εισβολή από πολύ κοντά, που όσοι ακόμα ζουν είναι πάνω των 60 χρονών.

Και, όχι, ο μικρός χώρος στο στρατιωτικό κοιμητήριο στη Μακεδονίτισσα δεν είναι αρκετός.

Βασικά, αν δεν ήταν για την τεράστια σημαία του κατοχικού στρατού βαμμένη πάνω στο Πενταδάκτυλο, δεν υπάρχουν πολλά άλλα που να μας θυμίζουν καθημερινά την εισβολή και συνεχομένη κατοχή. (Λέξεις στη τηλεόραση όπως το "Κυπριακό πρόβλημα", "συνομιλίες", "Ηνωμένα Έθνη", κλπ., τις ακούμε καθημερινά που κοντεύουν να χάσουν το νόημα τους).

ΕΕΕΕ (Το ΕΕΕ για Ανέργους Επιστήμονες)

Υπάρχουν πολλοί Κύπριοι επιστήμονες που εργάζονται εκτός Κύπρου, και θα ήθελαν να επιστρέψουν στη Κύπρο, αν μπορέσουν να εδραιωθούν επαγγελματικά. Επίσης υπάρχουν άνεργοι επιστήμονες στη Κύπρο. Επειδή η Κυπριακή αγορά είναι μικρή, δεν είναι εύκολο για τέτοιους επιστήμονες να βρουν θέσεις εργασίες σε ένα μικρό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να καταλήγουν μακροχρόνια εκτός Κύπρου (το λεγόμενο brain-drain).

Περαιτέρω υπάρχουν τεράστια ποσά από την Ευρωπαϊκή Ένωση για ερευνά, τα οποία όμως πάνε ανεκμετάλλευτα.

Η εισήγηση είναι το κράτος να δίνει 1500 ευρώ το μήνα σε όσους έχουν δοκτωρατο αλλά δεν έχουν εισόδημα, συν 500 ευρώ σε μη-κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, που θα παρέχουν γραφείο στον αποδεκτή του βοηθήματος. Επίσης θα παρέχουν ένα επίσημο τίτλο του «συνεργάτη καθηγητή» (affiliated professor).

Αυτό θα τους δώσει τα εφόδια να κάνουν τις σωστές αιτήσεις για ερευνητικά προγράμματα.

Οι αποδέκτες αυτού του βοηθήματος πρέπει να παρουσιάζονται στο γραφείο τους τουλάχιστο 30 ώρες την εβδομάδα και να είναι κάτω από την επίβλεψη κάποιου καθηγητή, και να κάνουν έρευνα σε οτιδήποτε τους ενδιαφέρει (χωρίς γραφειοκρατικές εγκρίσεις, κλπ.).

Αξίζει να διαπιστώσει κάποιος ότι έτσι ξεκίνησε η ψηφιακή τεχνολογία στη Αμερική, όταν η AT&T, στο New Jersey είχε τα Bells Labs, όπου οι επιστήμονες που εργάζονταν εκεί είχαν το ελεύθερο να κάνουν έρευνα σε ότι ήθελαν.